top of page

Doğum Sonrası Depresyonla Başa Çıkmanın Yolları: Ne İyi Gelir?

  • epoka0
  • 28 Kas 2024
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 14 Oca

Doğum sonrası destek çok kıymetlidir. Kadınların eşlerinden aldıkları ve algıladıkları destek, doğum sonrası depresyonu azaltmada oldukça etkili bir rol oynar ve depresyon riskini düşürür. Ayrıca, eş desteğiyle ilgili olumlu bir algı, kadınların doğum sonrası yaşam kalitesini artırır.


Annenin eşinden aldığı destek çok önemli bir rol oynar. Eşler arasındaki güçlü bir bağ ve birbirine duyulan güven, depresyon riskini büyük ölçüde azaltır. Kısacası, güçlü bir eş desteği hem depresyon riskini azaltmak hem de genel yaşam kalitesini yükseltmek için büyük önem taşır.

Doğum sonrası depresyon yalnızca anneyi değil, tüm aileyi etkileyebilir. Bu yüzden sosyal destek, bu dönemde büyük bir öneme sahiptir. Ebeveynlerin, arkadaşların ve geniş ailenin sağladığı destek, depresyonun önlenmesinde etkili olabilir.


Ailelerin sosyal desteğin rolü hakkında bilgilendirilmesi ve bu desteğin güçlendirilmesi önem taşımaktadır. Sosyal destek, doğum sonrası depresyonun önlenmesinde büyük rol oynar ve annelerin bu desteği alması, depresyon riskini azaltır. Doğum sonrası dönemde annelerin, çevrelerinden destek alması çok önemlidir.


Doğum sonrası depresyonu önlemek için doğum öncesi ve sonrası dönemde eğitimler, bilinçlendirme çalışmaları oldukça önemlidir. Bu konuda yapılacak eğitimler ve bilinçlendirme çalışmaları, annelere ve ailedeki bütün üyelere ne ile karşılaştıklarını anlatabilir ve bu süreci daha kolay atlatmalarına yardımcı olabilir.


Bu eğitimlerde genellikle doğum sonrası depresyonun ne olduğu, hamilelik döneminin sosyal ve duygusal zorlukları, annenin kendi öz bakımı, sosyal destek ve problem çözme becerileri gibi konular ele alınabilir. Ayrıca, hamilelik ve annelikle ilgili gerçekçi olmayan inançlar da bu eğitimlerde konuşulabilir. Ek olarak fiziksel aktiviteler ve egzersizler, depresyon belirtilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.


Yeni anneler için doğum sonrası depresyonla başa çıkmak oldukça zorlayıcı olabilir. Ancak, bu duygusal zorluklarla yalnız başa çıkmak gerekmez. Ailenin her bireyinin sağlıklı bir destek ağına ihtiyacı vardır. Eşlerin birbirine duygusal destek sunması, sürecin atlatılmasında önemli bir rol oynar. Ayrıca, arkadaşlar ve geniş aile de bu dönemde önemli bir destek kaynağı olabilir.


Eğer annede depresyon belirtileri uzun süre devam ediyorsa, bir uzmandan yardım almak oldukça önemlidir. Bu süreçte, profesyonel yardım almak, tedavi sürecinin en önemli adımlarından biridir. Bir uzman ile görüşmek doğum sonrası depresyon tedavisinde oldukça etkili bir yöntemdir.

 

Bu dönemde hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarınızı karşılamak için neler yapabileceğinizi düşünüyor musunuz?
Bebeğinizin bakımına ek olarak, kendi duygusal sağlığınız için neler yapıyorsunuz?
Kendinizi kötü hissettiğinizde rahatlamak için nelere başvuruyorsunuz?




Kaynakça:

Çolak, B., Ongun, F., Aras, Ö. S., & Demirkol, M. E. (2021). Gebelik ve doğum sonrası depresyon. Çukurova Tıp Öğrenci Dergisi, 1(2), 43-49.

Damsarsan, S., & Ören, B. (2024). The Effect of Spousal Support on Postpartum Depression and Quality of Life. Clinical and Experimental Health Sciences, 14(1), 176-182.

Karaçam, Z., Çoban, A., Akbaş, B., & Karabulut, E. (2018). Status of postpartum depression in Turkey: A meta-analysis. Health care for women international, 39(7), 821-841.

Kızılırmak, A., Calpbinici, P., Tabakan, G., & Kartal, B. (2021). Correlation between postpartum depression and spousal support and factors affecting postpartum depression. Health care for women international, 42(12), 1325-1339.

Mughal, S., Azhar, Y., & Siddiqui, W. (2022). Postpartum depression.

Özcan, N. K., Boyacıoğlu, N. E., & Dinç, H. (2017). Postpartum depression prevalence

 

 
 
 

Comentarios


bottom of page